Luiden valkaisu

 

1

valkoinen viiva

Luiden valkaisu suoritettuna kananluilla havainnollistamaan valkaisutapahtuman kulkua. Tähän tarvitset kananluita, lasipurkin, kattilan jossa keittää luita, lipeää taikka muuta emäksistä ainetta sekä vetyperoksidia.

Vaihe 1
luiden puhdistus:

puhdista luut suurimmaksi osaksi lihasta mekaanisesti käsin.

1 2

Käsin puhdistamisen jälkeen keitä luita puolesta tunnista tuntiin. näin saat luihin käsipuhdistuksen jälkeen jääneet lihaosat pehmitettyä seuraavaa vaihetta varten. keittäminen poistaa myös luun sisältämää rasvaa,  jokanka pois saaminen on tärkeää hyvän lopputuloksen saavuttamisen kannalta.

Kuva keittämisestä

puhdistettuasi luut käsin sekä keittämällä siirry kakkosvaiheeseen.

 

Vaihe 2
Luiden toisen vaiheen puhdistus:

Aseta puhdistetut luut lasikippoon ja täytä lasikippo vedellä niin että luut peittyvät. Tämän jälkeen lisää lasikippoon vahvasti emäksistä ainetta esim. lipeää. Tämän menetelmän on tarkoitus puhdistaa luut täysin lopuista lihaosista ym. Aloita laimeasta seoksesta jos sinulla ei ole ph mittausvälineistöä taikka kokemusta happojen ja emäksien käytöstä. Muista myös turvallisuus käsitellessäsi syövyttäviä aineita.

liuoksen ph (kesken)

liuottamis aikoja (kesken)

4
Luut ensimmäisessä liotuksessa emäksessä

Luiden ollessa emäsliuoksessa sekä varmistettuasi että valitsemasi purkin korkki on pitävä, voit ravistella purkkia varovasti silloin tällöin edistääksesi luihin jääneen lihan irtoamista. Myös liuoksen uusiminen voi tulla ja tuleekin useasti kyseeseen tämän prosessin aikana. Varsinkin jos luihin on jäänyt edellisen puhdistusprosessin jäljiltä paljon lihaa tai muuta siihen kuulumatonta materiaalia. Alapuolella olevan kuvan liuos on vaihdettu muutamia kertoja. Luut alkavat olla jo melkein valmiita valkaistavaksi. Ennen valkaisua kuitenkin on luut huuhdeltava hyvin jotteivat ne jäisi vahvasti emäksisiksi. huuhtelusta lisää seuraavassa vaiheessa. siirry siis seuraavaan vaiheeseen kun luut ovat mielestäsi puhtaita.

5
Emäsliuoksessa melkein valmiita luita valkaistavaksi.

 

 

Vaihe 3
puhtaiden luiden huuhtelu:

Nyt voit kaataa emäsliuoksen pois purkista ja Täyttää purkin luineen pelkällä vedellä, heti sen jälkeen kaada vesi pois purkista ja Toista muutamia kertoja. Tämän jälkeen täytä purkki vielä vedellä ja nyt  jätä vesi luineen seisomaan purkkiin. Seisotuksen aikana purkissa olevat vedet tulisi vaihtaa uuteen esimerkiksi puolentunnin välein ja toistaa tämä muutamia kertoja, mielellään vaikka kuusikin kertaa. Seisotuksen eli huuhtelun kokonais aika tulisi olla noin puolestatoista tunnista kolmeen tuntiin.

Kunnollisen huuhtelun jälkeen luut ovat valmiita valkaistavaksi.

6

7
Lipeällä eli vahvalla emäsliuoksella puhdistettu luu

 

 

 Vaihe 4
Luiden valkaisu:

Luiden huuhtelun jälkeen purkkin valmistetaan toisenlainen liuos vetyperoksidista. Tämä vaihe ei vie niin kauan kuin luiden puhdistaminen, ja tämän vaiheen kanssa saakin olla jo hieman tarkempi jottei tehty työ mene hukkaan. Luut saattavat nimittäin hapertua jos pidät niitä liian kauan tässä liuoksessa.

liuoksen valmistusohjeet:

8
Luut vetyperoksidi liuoksessa valkaistumassa

 

Vetyperoksidi liuoksen jälkeen on luiden valkaisu valmista. Nyt suorita vielä huolellinen huuhtelu ja aseta luut kuivumaan. Älä pitele luita paljain käsin ennen kuin ovat kuivuneet.

9 10

Ohjeita yrttipolulle

%d bloggaajaa tykkää tästä: