Ekstraktointi

Extractointi on tavallaan tiivistämistä.
Se mahdollistaa erilaisten ainesosien pakkaamisen pienempään tilaan, joten se auttaa pienentämään nautittavien yrttien annoskokoa, sisältäen kuitenkin vaikuttavia aineita yhtä paljon taikka enemmän. sekä esimerkiksi miedoista yrteistä saadaan hyödyllisiä ainesosia tiivistettyä tarvittaviin annosmääriin. Myös kapseloinnin yhteydessä tulee monesti käytettyä extractoituja yrttejä. Se mahdollistaa esim, kapselin kapasiteetin tavallaan täydellisen hyödyntämisen.

Tässä tapauksessa alkoholiuutoksen avulla tapahtuva extractointi

4

Ohje passivisella-kylmäuuttomenetelmällä
voit suorittaa sen myös lämpöuutto/lämpö extractointi menetelmällä joka on nopeampi.  jossa siis yksinkertaisesti lämmität extractoitavaa nestettä kunes se on haihtunut. lopussa lisää tietoa tästä menetelmästä.

Jos haluat tehdä esimerkiksi extractoitua kamomillaa
onnistuu se näin:
Tarkoitus olisi valmistaa 10x eli 10:1 extractoitua kamomillaa.
Punnitse yksi gramma kamomillaa johonkin erikseen, sekä kymmenen grammaa kamomillaa esim, lasipurkkiin. mielellään pilkottuna. lisää alkoholia suhteessa 1:1 taikka 1:2 varmuuden päälle jos sinulla on aikaa haihdutella eli odottaa alkoholin haihtumista. Suurempi määrä alkoholia mahdollistaa vaikuttavien ainesosien varmemman liukenemisen. Näin estetään uuttonesteen kyllästyminen ennen aikojaan yrtin ollessa vielä potentiaalinen luovuttamaan ainesosia. Anna uutoksen tekeytyä 3-8 viikkoa välillä sekoittaen. Noin parisen kertaa viikossa. Odottelun eli passiivisen uuttamisen jälkeen kaada liuos massoineen siivilän läpi. Sen jälkeen suodata esim kankaan taikka kahvifiltterin läpi, niin että jäljellä on pelkkä neste. Kun olet suodattanut liuoksen, kaada uute haihdutusastiaan ja anna alkoholin haihtua. Mitä vahvempi alkoholi sitä nopeampaa se haihtuu. haihtuessa valmistamasi uutos tiivistyy alkoholin kokonaistilavuuden pienentyessä. Kun nestettä eli alkoholiliuosta on noin 1/10 osaa jäljellä haihdutusastiassa
lisää sivuun laittamasi gramma kuivaa kamomillaa lopun nesteen sekaan ja anna nesteen haihtua loppuun. Näin ollen lopuutuotos on hieman päälle gramma kuivaa 10x kamomillaa.

Olet siis uutanut 10g kamomillaa alkoholiin, haihduttanut alkoholista suurimman osan pois ja lisännyt lopun uutoksen valitsemaasi kuivamassaan joka tässä tapauksessa 1g (kamomillaa) sitten haihduttanut pois loput alkoholit ja näin sait siirrettyä vaikuttavat aineet tuosta 10 grammasta kamomillaa yhteen grammaan. Joten nyt tuo gramma kamomillaa pitää sisällään 10g vaikuttavat ainesosat. Tavallaan 11g jos oikein tarkkoja ollaan. Mutta noin se usein merkitään. Joten nyt kun otat 0.1g kamomillaa vastaa se noin gramman suuruista annosta normaalisti.

Lisätietoa lämpömetodista
passiivisen kylmä extractoinnin lisäksi voit siis myös hyödyntää extractoinnin apuna lämpöä. yksinkertaisesti lämmöllä kiihdytetään liuottimen haihtumista, tässätapauksessa (alkoholin).
Lämmöllä extractoiminen vaatii erityistä huolellisuutta sekä varovaisuutta varsinkin vahvan alkoholin ja muiden helposti syttyvien liuottimien käytön yhteydessä. On hyvä muistaa panostaa turvallisuuteen: käytä siis suojalaseja ja paksuja käsineitä, sekä varaudu tarvittavalla sammtusvälineistöllä mahdollisen syttymisriskin varalta. Sekä Muista huolehtia myös hyvästä ilmanvaihdosta käyttäessäsi lämpöä apuna valmistuksessa.

13

Ohjeita yrttipolulle

%d bloggaajaa tykkää tästä: