Siementen idättäminen

 

 

7

 

Kylvösyvyys

Kylvösyvyys riippuu monesta, monesti voit pitää siementen kylvösyvyyden määrittämisen mittarina siemenen kokoa jollei sinulla ole tietoa siemenen oikeasta kylvösyvyydestä. Mitä isompi siemen niin sitä syvemmälle se yleensä tyrkätään. Tässäkin tavassa on kuitenkin valtavasti poikkeuksia kuten lopullinen syvyys johon siemenen voi loppujenlopuksi istuttaa, sillä et voi kuitenkaan suurensuurta siementä työntää monien cm syvyyteen ja toiset oikein isotkin siemenet itävät parhaiten esim mullan pinnalla.

Kaikista paras tilanne ilman kylvöohjeita on se että sinulla olisi istutettavia siemeniä paljon jolloin voisit kylvää niitä mullan eri syvyyksiin sekä mahdollisesti myös pinnalle ja seurailla että mitkä siemenkerroksista itää parhaiten tai ollenkaan. Toinen suhteellisen varma kylvötaktiikka on asettaa kylvettävät siemenet kostutetun mullan pinnalle ja peittää siemenet muutaman millimetrin pakuisella kerroksella multaa.

Jos tiedät kylvettävien siementen nimen mutta et kylvösyvyyttä niin netin ihmeellisestä maailmasta varmasti voisi löytyä  suuntaa pienellä etsimisellä. Toiseksi voit miettiä esimerkiksi kyseisen kasvin käyttäytymistä luonnossa sekä kyseisen kasvin tapaa siementää, miten siemenet luonnossa päätyisivät ja minne.

Siementen kylmäkäsittely

Eli stratifiointi

Siementen kylmäkäsittelyllä keskeytetään siementen lepokausi, koskee pääosin erilaisten puiden ja pensaiden siemeniä. Kylmäkäsittelyssä on tavallaan kaksi vaihetta, liotus ja varsinainen kylmäkäsittely. Siementen kylmäkäsittely tulisi ajoittaa sellaiseen aikaan vuodesta(huhti-touko) jotta käsittelyn jälkeen käsitellyt taikka itäneet siemenet pääsisivät kylmäkäsittelystä vielä viileään esimerkiksi keväiselle parvekkeelle.

Kylmäkäsittelyyn tarvitset perusmassan eli hiekkaa taikka vaihtoehtoisesti vermikuliittia tai hienoksi ”jauhautunutta” turvetta sekä minigrip pussin.

Vaihe 1 

Liota käsittelyyn meneviä siemeniä 1-2vrk. Joitakin siemeniä tulisi karhentaa ennen liotusta esim. hiekkapaperilla veden imeytymisen tehostamiseksi.

Vaihe 2

Mittaa perusmassaa noin 1-2dl valitsemaasi astiaan ja sekoita valmiiksi liotetut siemenet perusmassan sekaan, tämän jälkeen Keitä vettä ja anna veden jäähtyä. lisää keitettyä jähtynyttä vettä massan sekaan niin paljon kuin massa imee itseensä. varmuudeksi voit valuttaa ylimääräiset vedet massasta pois kevyesti puristamalla. Pakkaa kostutettu massa minigrip pussiin ja pidä pussia huoneenlämmössä muutamia päiviä ennen kylmään asettamista. Kylmäkäsittelyssä pusin tulisi olla +1-3 asteessa 1-2kk ellei erikseen mainittu.

Muista merkitä siementen nimi sekä käsittelyn aloituspäivä ylös. Pussia tulisi tarkastella sekä sekoitella käsittelyn aikana 1-2 kertaa viikossa. Jos siemenet itävät ennen käsittelyn päättymispäivää niin kekseytä käsittely ja kylvä siemenet viileään esimerkiksi keväiselle parvekkeelle(huhti-touko)

Kosteuden säilyttäminen

Kosteuden säilyttäminen on tärkeää siementen idätyksessä. Tasainen kosteus ilman kuivumisia takaa varmemman itämisen. poikkeuksia kuitenkin löytyy. Joidenkin kasvien siemenet vaativat esim pienen kuivahduksen kosteuden jälkeen ja seuraavalla kastelukerralla alkavat itää. Monesti tämän jälkeen vaativat taas tasaista kosteutta.

Kosteutta voit ylläpitää esimerkiksi peittämällä ruukkusi/kylvöastiasi suun kylvettyäsi siemeniä, muista kuitenkin jättää rakoja niin että ilma kiertäisi ruukussa. Ruukun peittämiseen hyvää on perinteinen kelmu.

kuva kelmutus…

Mullan kosteuden säilyttäminen onnistuu myös vermikuliittia mullan sekaan sekoittamalla taikka kylvön päälle ohuesti lisäämällä. vermikuliitti sitoo itseensä huomattavasti kosteutta vapauttaen sitä sitten pikkuhiljaa kasvin/siemenen tarpeisiin. vermikuliitti parantaa myös maa-aineksen koostumusta.

Kuva verm mullan seassa….

Myös jonkinlaista soraa lisäämällä mullan pinnalle voit estää kosteuden haihtumista.

Kuva verm/soraa pinnalla….

Itämisajat

Itämisajat vaihtelevat todella paljon. Toiset siemenet kun itävät melkein itsestään jo 24h sisällä ja toisissa saattaa mennä helposti puolikin vuotta. joten malttia siementen idättämisen kannssa.

Apuvälineitä idättämiseen

Terraario/akvaario siementen idättämiseen

1 2

Taimilaatikko/kylvöastia

1 2 3

Taimilaatikko/kylvöastia kastelualustana pikkuruukuille. Toimii myös hyvin altakastelun apuna ja tekee pottien siirtämisestä helpompaa.

3

 

Koeputket siementen idättämiseen

Koeputkiin on helppo kiinnittää nimilappu. putket mahtuvat myös mukavan pieneen tilaan. myös siementen esiliotuksessa koeputket ovat käytännöllisiä.

4 5

 

Kastelupullo taimille ja idätysalustoille

6 7

 

Lämpöalusta

Kesken…..

 

Kuvia sekä tietoa eri maa aineksista:

 

8

Kasvatusalusta eli maa-aines taikka maa aineena käytettävä materiaali. esimerkiksi erilaiset mullat, kookoskuitu, lecasora, tavallinen sora/hiekka, perliitti, vermikuliitti jne…

Mullan valitseminen

Kesken…

 

Kivivilla

Kivivilla soveltuu oikein hyvin monien siemenien idättämiseen. Kivivilla sitoo itseensä hyvin paljon nestettä ja täten pitää hyvän kosteuden yllä pitkään, samalla kuitenkin hengittäen toisin kuin esimerkiksi kostea multa joka homehduttaisi ja mädännttäisi siemenen joka taasen vaatisi korkeampaa kosteusprosenttia itämiseen. kvivillaa löydät erikokoisina paloina taikka ”levyinä” joista voit leikata tarvitsemasi kokoisen palan. Huom: Älä käytä muita kuin viheralalle tarkoitettuja kivivilloja

1
Kuvassa kivivillalevy josta voi leikata tarvitsemansa kokoisen palan

2

3

4
Kuvassa siemeniä ja valmis istutusastia

 

Siemenille olisi hyvä tehdä reiät valmiiksi. tähän hommaan voit käyttää esimerkiksi hammastikkua taikka jotain muuta tikkua, mitä sitten keksitkin. Tässä kuvassa käytin sekoitustikkua.

5

6

7

Kun olet päättänyt siemenet joita meinaat istuttaa ja jos olet valinnut useampia eri siemeniä eri kasveista niin voit käyttää esimerkiksi hammastikkuja merkitsemiseen jos sinulla ei ole nimikylttejä käytettävissä. värittämällä tietyn kasvin hammastikun tietyn väriseksi sekä merkitsemällä värin ja kasvin nimen muistiin pysyy näin selvillä että minkä kasvin siemen oli missäkin.

8
Väritetyt hammastikut

kuva nimikylteistä….. tulossa…

 

 

Kookoskuitu pelletti

Turvota kiekkoa vedessä taikka ravinneliuoksessa (noin 5min)  jonka jälkeen se on käyttövalmis.

Turvonneen pelletin keskiosaan tungetaan siemen ja pelletti hoitaa idättämisen antaen siemenelle suhteellisen ihanteellisen kosteuden pitkäksi aikaa. Yksi kiekko imee itseensä  melkein puoli desiä nestettä joten se pysyy pitkään kosteana. Kookoskuitu on myös hyvin huokoista jonka johdosta se on maa-aineksena sekä kylvöalustana huomattavasta imu/sitomiskyvystään huolimatta hapekas. Kun on happea maassa voi juuret ja kasvi paremmin. Hapeton maa-aines tappaa kasvin.

1

 

Tässä kuvassa kookoskuitupelletti kuivana vasemmalla sekä turvotettu pelletti oikealla.

2

 

Kookoskuitu

1 2 3 4 5 6 7 8

 

Perliitti & Vermikuliitti

Perliitti (Vulgaanista tuhkaa)

Perliittiä käytetään maanparannusaineena tuomaan maa-ainekseen ilmavuutta, eli nostamaan hapen tasoa esimerkiksi mullan seassa. Perliitti on Ph arvoltaan neutraalia sekä kykenemätön varastoimaan itseensä ravinteita toisin kuin vermikuliitti. Myös vedensitomiskyky on päinvastainen verrattuna vermikuliittiin, perliitti on kykenevä imemän itseensä vettä mutta haihdutaa sen nopeasti

Väriltään perliitti on valkoista

3

 

Vermikuliitti (Savimineraali)

Vermikuliittia käytetään maanparannusaineena kosteuden sitomiseksi sekä maa-aineksen rakenteen parantamiseksi. Vermikuliitti imee itseensä 3-4 kertaa oman painonsa verran nestettä ja ravinteita. Vedensitomiskyky on päinvastainen perliittiin verrattuna, Vermikuliitti sitoo hyvin nestettä ja ravinteita ja sen johdosta luovuttaa niitä hitaasti ja tasaisesti maa-aineksen sekaan sekä kasvin käytettäväksi.

Väriltään vermikuliitti on kellertävää, vihertävää, ruskeahkoa taikka jopa lähes väritöntä.

4

 

Kummatkin maa/maanparannus ainekset vierekkäin.
perliitti (vas) vermikuliitti (oik)

1 2

 

 

 


 

 

 

 

 

 

Ohjeita yrttipolulle

%d bloggaajaa tykkää tästä: