Aquafarmin käyttö

 aquafarm pääkuva

 valkoinen viiva

Aquafarmin osat

 

Tyhjennysletkun kumitulppa sekä tyhjennysletkun liitin(mutka)

Kuva…

Tyhjennysletku

Kuva…

Kasteluputken läpivientiputki

Kuva…

Kasteluputki & kastelurinkula sekä rinkulan liitin(T liitin)

Kuva…

Ilmaletkua

Kuva…

Ilmakivi/ilmakivet

Kuva…

Ilmapumppu

Kuva…

Aguafarm ylä & ala osa

Kuva…

 

Kokoaminen

 

 

 

Käyttö

 

 

Farmin ja soran peseminen

 

Uuden lecasoran peseminen ennen käyttöä:

1

Avaa säkin yläosa ja pistele haarukalla taikka vastaavalla reikiä säkin alaosan. Tämän jälkeen huuhtele soraa suihkulla muutamia minuutteja. Suurin osa sorasta irronneesta sorapölystä huutoutuu näin säkin pohjalle sekä ulos tekemistäsi rei-istä säkin pohjassa. Tämä on soran ensimmäinen huuhteluvaihe.

 

2

3

Tämän jälkeen voit kaataa tarvitsemasi määrän lecasoraa aquafarmin päälimmäiseen osioon kunhan olet muistanut kiinnittää kasteluputken läpivientiputken (valkoinen putki kuvassa). Koko paketti saa ja pitää muutenkin olla kasassa. Ainoastaan ilmaletkut, ilmakivet, kastelurinkula sekä ilmapumppu saa jäädä pois.

4

5

Kaadettuasi kertaalleen huuhdellun lecasoran aquafarmiin, voit aloittaa huutelun kakkos osan. Nyt suihkuttele soraa vedellä samalla antaen farmin tyhjennysletkun (kuvassa sininen letku) olla juoksuasennossa niin että vesi pääsee poistumaan farmin alaosasta suihkutellessasi. suihkuttele niin kauan kunnes farmin yläosassa oleva sora alkaa kellua. Tämän jälkeen lopeta suihkuttaminen sekä huljuta soraa kädelläsi farmissa olevan soran kelluessa (alapuolella kuva). Kun veden pinta laskee niin ettei sora kellu, voit jättää kipan tyhjenemään. Sen jälkeen toista käsittely kerran kaksi.

6

7
Lecasoran huljuttelua

Huolellisen pesemisen jälkeen voit nostaa farmin päällimmäisen osan pois ja suorittaa vielä alimmaisen (vesisäiliön) huuhtelemisen. Tähän vaiheeseen riittää kun käännät kipon kyljelleen ja huuhtelet lecasorasta irronneen ”lian” pois.

8

9

Soran sekä kipan huuhtelun jälkeen on farmi valmis käyttöön. Nyt voit liittää ilmaletkut ilmakiviin sekä kasteluputkeen ja viritellä pumput valmiiksi. Täytä farmi valmistamallasi ravinneliuoksella taikka ihan vain vedellä. Lisää ensin noin 2/3 osaa farmisi vesitilavuudesta ja pistä ilmapumppu seinään, seuraile toimiiko kastelu ja että pulputtaako ilmakivet. jos kaikki toimii niinkuin pitäisi niin voit lisätä loput farmisi vesitilavuudesta mikäli näet sen tarpeelliseksi.

Ilmaletkuihin saa ja kannattaa hankkia takaiskuventtiilit. sillä jos ilmapumppu jostain syystä pysähtyy, saattaa vesi lähteä virtaamaan kiposta väärään suuntaan ilmapumpun kautta lattialle. Takaiskuventtiili ilmaletkussa estää vääränsuuntaisen virtauksen mikäli sellaista ilmenee. Ilmaletkuihin saa myös käteviä ilmapaineen säätimiä. Puristimia, hanoja ym.. Säätimet tulevat kyseeseen varsinkin mikäli omistat voimakkaan ilmapumpun jossa ei ole erikseen pumppaustehon säätöä.

Kuva takaiskuventtiilistä ja ilmapaineen säätimistä…

 

Aquafarmin peseminen käytön jälkeen:

1

Farmikipan peseminen käytön jälkeen viljelyjen välillä on hyvin tärkeää, myös pitkäaikaisessa käytössä käytettäessä farmia esim viherkasvien ruukkuna tulisi farmin vesitila pestä silloin tällöin(2k – 4kk) välein. Myöskään vanhaa kerran käytettyä lecasoraa ei tulisi käyttää uusiksi. Vanhasta sorasta taikka huonosti pestystä farmista   uusiin kasveihin saattaa tarttua juurimätä taikka viruksia ja bakteereita. Myös levät ovat yksi suuri ongelma vesiviljelyssä. Joten pese farmi huolellisesti ja vaihda sorat säälimättä uusiin joka kerta kun päätät viljellä aquafarmilla taikka muulla vastaavanlaisella menetelmällä.

Vanhat sorat voit käyttää vaikka pihasi istutuksiin maanparannusaineena kuohkeuttamaan maata.

Kuva…

Varsinainen farmin pesu onnistuu käyttämällä mäntysuopaa. kipan voi myös pesun jälkeen käsitellä hieman laimenetulla kloriitilla kunhan huolehtii kloriitin huolellisesta pois huuhtelusta. myös laimeahkolla vetyperoksidiliuoksella saa kivasti desinfioitua farmin varsinaisen pesun jälkeen. pesun yhteydessä muista hinkata ja harjata hyvin jokainen väli. irroita myös letkut sekä putket ja pese myös ne hyvin. letkut ja putket olisi pesun jälkeen hyvä käsitellä myös joko kloriitilla, vetyperoksiidilla taikka vaihtoehtoisesti kiehuvalla vedellä.

2
Tyhjennysletku/veden määrän tarkistusletku
3
Kasteluletkun läpivientiputki
4
Pesuvälineitä

 

 

Muu informaatio

 

Lecasoran valitseminen:

Lecasoran tulisi olla Ph tasapainotettua sekä mielellään isorakeista jotta se ei putoaisi farmin päällimmäisestä kipasta vesisäiliöön, taikka tukkisi vedenkiertoa estämällä veden laskeutumista päällimmäisestä kipasta takaisin alempaan kerrokseen.

Ravinteiden valitseminen:

Kuva…

Ravinteita valitessasi huolehdi siitä että ne soveltuvat vesiviljelyyn. Alkuun suosittelisin GHE:n flora sarjaa. Gro, Micro, Bloom

Tällä ravinnepaketilla pääset hyvin alkuun sekä tutustumaan vesiviljelyyn helppokäyttöisillä ja laadukkailla ravinteilla. Tässä on periaatteessa jo kaikki mitä kasvisi tarvitsevat. Hifistelytuotteet ovatkin sitten eri juttu, ja niitä on paljon.

1

 

Tietoa ilmakivistä:

Kuva…

Tietoa ilmapumpuista:

Kuva…

Yleisesti aquafarmista:

 

Hyviä kasveja joita kasvattaa aquafarmissa:

Hyötykasveja:

Chili, Tomaatti, Kurkku, vesimeloni, hunajameloni ja muut melonit, Maissi, Kiivi,

Viherkasveja:

Limoviikuna, jotkin Traakkipuut, klementiini,

 

 

Ohjeita yrttipolulle