Alkoholiin uuttaminen eli Tinktuuran valmistus

1

Muistiin merkitseminen.

book of herb wisdom 2

Muistiinpanovälineitä olisi hyvä pitää tällaisissa tilanteissa aina mukana kun valmistaa esimerkiksi salvoja, tinktuuroita, kapseleita, ym rohdosvalmisteita/mixejä, joten merkitse valitsemasi yrtti/yrtit ylös aina heti kun olet punninnut. varsinkin jos sinulla on käytössä useampia yrttejä joista meinaat jotain valmistaa. näin pysyt hyvin perillä valmistamistasi tuotteista ja niiden sisältämistä ainesosista sekä vahvuudesta. muistiin merkitsemisen lisäksi tuote olisi hyvä myös aina merkata.

 

Tinktuuran valmistus kylmäuutolla:

13

vaihe 1
valitse yrtti/yrtit joita meinaat käyttää uutteessasi. hienonna yrtit ja pistä hienonnettu yrttimassa sopivankokoiseen lasipurkkiin. purkin tulisi olla noin 2x isompi kuin yrttimassan tilavuus jotta tilaa jäisi uutoksen teossa käytettävälle alkoholille.
vaihe 2
Lisää alkoholi lasipurkissa olevan yrtin sekaan. Tarvittavan alkoholin sekä yrtin suhteen määrittelet itse. Riippuu täysin siitä miten vahvaa tinktuuraa olet valmistamassa.
vaihe 3
Aseta purkki mielellään suht pimeään paikkaan uuttumaan. sekoittele purkin sisältöä kevyesti silloin tällöin purkkia käännellen, esimerkksi pari kertaa viikossa. uuttamis aika on näin minimissään 3 viikkoa. uuttoajan jälkeen suorita suodatus. alkoholiuutoksen kirkkaaksi (sakattomaksi) saamiseen vaaditaan yleensä useampi suodatuskerta. riippuen tietysti suodattimista joita käytät. kehnommilla suodattimilla kuten kahvisuodatinpussilla suodattamalla kerran ja antamalla tuotteen seisoa tämän jälkeen parisen viikkoa ja suodattamalla seisoneen tuotteen uusiksi sadaan suht kirkas liuos aikaiseksi.

 

Tinktuuran valmistus lämpöuutolla:

4
Lämpöuuttovälineitä

 

Vaihe 1
valitse yrtit ja hienonna. tämän jälkeen aseta hienonnettu yrtti lämmitysastiaan sekä valitse lämmitysastialle siihen sopiva kattila jota käytät lämpöhauteena. lisää kattilaan vettä niin että veden pinta koskettaa juuri ja juuri lämmitysastian pohjaa.
Vaihe 2
Aseta uuttovälineet sen jälkeen hellan levylle ja lisää alkoholi lämmitysastiassa olevan yrttiaineksen sekaan. Tämän jälkeen voit aloittaa lämmittämisen.
Vaihe 3
pistä hellan levy tarpeeksi lujalle jotta saat kattilassa olevan veden kiehumaan. kun vesi alkaa kiehua, sammuta levy. jatka näin aina uuttamisen alusta loppuun asti toistaen noin 10 min välein.
Alkoholin tulisi kiehua välillä ja siinä onnistut hellan levyn tehoa säädellen. Alkoholi kiehuu jo hieman alle 80 asteessa joten hellan levyä tulisi säädellä niin ettei kattilassa oleva vesi kiehuisi kuin hetken kerrallaan. kokonais uttoaika tulisi olla vähintään 30-40 min uuttoajan jälkeen nosta tuote pois levyltä ja suodata. katso ohjeita suodattamisesta täältä ………

 

Muuta täydentävää infoa ja huomioitavaa
rohdoksien vaikuttavat aineet liukenevat alkoholiin huomattavasti nopeammin kuin öljyyn, siksi lyhyempi uuttoaika kuin esim, öljyuutossa. öljyuutossa uutamis aika on väh 3kk. alkoholin eli käyttämäsi liuottimen vahvuus vaikuttaa myös uuttonopeuteen eli rohdoksien vaikuttavien ainesosien liukenemisnopeuteen. olisi suositeltavaa että käyttäisit aina tinktuuraa tehdessäsi 60-96% alkoholia. alkoholin vahvuudella on vaikutusta myös tinktuuran säilyvyyteen. mitä vahvempi alkoholi sitä paremmin se säilyy.

Tinktuuran vahvuus  & vahvuuden merkitseminen
valmiin tinktuuran vahvuus määriytyy käytetyn rohdoksen sekä alkoholin suhteesta, eli valmiiksi valmistetun tinktuuran lopullisesta määrästä pystyt päättelemään tuotteesi vahvuuden. käyttämäsi kuivayrtin suhde ei muutu. ainoastaan tinktuuran nesteen eli alkoholin suhde uutettavaan yrttiin muuttuu valmistamisen yhteydessä ja se tulisi ottaa huomioon lopuksi. esimerkiksi jos alat valmistamaan tinktuuraa tarkoituksena saada valmis tuote suhteella 1:1 eli olet käyttänyt esim, 10g kuivaa yrttiä ja lisännyt 1dl alkoholia ja valmistamisen jälkeen tuotteesta on haihtunut puolet alkoholista, on tuote muuttanut silloin suhdettaan ollen nyt 2:1 eli puolet vahvempaa mitä oli tarkoitus aluksi tehdä. lopuksi voit korjata tuotteesi haluamaasi suhteeseen 1:1 lisäämällä nestettä(alkoholia) tuon puuttuvan 0.5dl verran. tai voit tietysti jättää tuotteesi tiiviimmäksikin kuten 2:1 mutta silloin on muistettava että tarvittava annoskokokin on puolet pienempi mitä aluksi olit ajatellut.

Muista Turvallisuus !!

tinktuuran valmistamisesa lämpöuuttoa tehdessä tulisi valmistautua mahdolliseen syttymisriskiin. alkoholia kiehutettaessa alkoholi kaasuuntuu ja saattaa pahimmassa tapauksessa syttyä tuleen. myös käsineet ja varsinkin suojalasit ovat tärkeitä tinktuuraa valmistessa.

15
Suojaudu

 

 

Ohjeita yrttipolulle

%d bloggaajaa tykkää tästä: