Tietoa uuttamisesta

 

 

Muistiin merkitseminen ?

book of herb wisdom 2

 

Muistiinpanovälineitä olisi hyvä pitää tällaisissa tilanteissa aina mukana kun valmistaa esimerkiksi salvoja, tinktuuroita,
kapseleita ym rohdosvalmisteita/mixejä joten, merkitse valitsemasi yrtti/yrtit ylös aina heti enen käyttöä tai viimeistään kun olet punninnut. Varsinkin jos sinulla on käytössä useampia yrttejä joista meinaat jotain valmistaa. Näin pysyt hyvin perillä valmistamistasi
tuotteista ja niiden sisältämistä ainesosista sekä vahvuudesta. Muistiin merkitsemisen lisäksi tuote olisi hyvä merkata.

Tarpeellisia ylös merkattavia asioita, esim. käyttämäsi yrtti/yrtit, yrtin/yrttien sekä muiden käytettyjen ainesosien paino, valmistus päivä jne.. Mielestäni valmistusprosessista ja tuotteesta kannattaa merkitä ylös kaikenlaista tietoa mitä uskoo vähääkään ehkä vielä tarvitsevansa.

 

Yrtin pilkkominen ennen uuttamista ?

Pilkkominen edesauttaa rohdosten sisältämien
ainesosien liukenemista mahdollisesti lyhentäen
näin olen uutto aikaa jonkin verran. pilkkominen
säästää myös tilaa ja takaa varmemman onnistumisen
rohdoksien sisältämien ainesosien liukenemisesta.
Huom: älä kuitenkaan pilko yrttejä valmiiksi ellet aio
valmistaa niistä jotain. varsinkaan jos käytät yrttejä
jotka sisältävät eteerisiä öljyjä. eteeriset öljyt vapautuvat
pilkkomisen yhteydessä ja yrtti menettää lääkinnällistä
potentiaaliaan niiden osalta.

 

Miksi valmistaa uutoksia ?

potion bottles 3

 

Uutoksien valmistaminen mahdollistaa monesti tuotteiden paremman säilyvyyden. Esimerkiksi kuivaa rohosta uutamalla öljyyn saadaan kuivatun rohdoksen öljyliukoiset vaikuttavat ainesosat säilymään öljyssä suhteellisen pitkiäkin aikoja riippuen tietysti valmistusmenetelmästä, säilytysolosuhteista sekä öljyn laadusta jne.. Myös alkoholiuutteen valmistaminen on erinomainen tapa sada tuote säilymään. Mitä vahvempaa alkoholia sitä paremmin se säilyy.

Siinä missä yksittäinen kuivattu yrtti säilyy noin vuoden kaksi, säilyy ölyuutos kahdesta neljään vuotta jos olet käyttänyt laadukkasta ei niin helposti härskiintyvää öljyä ja säilytät tuotetta oikein. Alkoholiuutos vie kuitenkin voiton tuotteen säilyvyydessä, alkoholiuutos voi parhaimmillaan säilyä neljästä vuodesta jopa kymmeneen vuoteen. Säilyvyyteen tosiaan vaikuttaa käytetyn alkoholiliuoksen vahvuus. Suosittelisin alkoholiuutoksen valmistamisessa käyttämään vähintään 60% alkoholia. melkeinpä täydellinen alkoholiprosentti olisi se 80% koska mitään 96% pirtua sen ei kuitenkaan tarvitse olla. Vahvaa alkoholia käsitellessäsi muista turvallisuus, varsinkin jos meinaat lämpökäsitellä alkoholiliuosta on tärkeää muistaa hyvä ilmanvaihto.

Uuttaminen on myös yksi kätevä tapa yhdistellä eri rohdoksia/yrttejä samaan pakettiin, se on myös monesti helpompi tapa nauttia taikka käyttää jotain rohdoksia/yrttejä. Uuttaminen mahdollistaa monien yrttien ja rohdoksien monipuolisemman käytön.

 

Uutoksen valmistamisen hyödyt?

Uutoksen valmistaminen mahdollistaa erilaisien rohdoksien monipuolisemman käytön. Uutoksien tekeminen monesti myös pidentää rohdoksen säilymisaikaa. Esimerkiksi kun yksittäinen kuivattu yrtti säilyy hyvänä 1-2 vuotta, niin alkoholiuutoksen säilymisaika on vähintään tuo 2 vuotta riippuen uutoksen sisältämän alkoholin vahvuudesta.

Käytettävien materiaalien suhteita ?

 

Uutteiden vahvuuden selvittäminen ja merkitseminen ?

 

Erilaisia uuttomenetelmiä ?

öljyuutto, alkoholiuutto, alkoholi vesiuutto eli kasoisuutto.

Uuttamisessa voit käyttää myös lämpöä hyödyksi(lämpöuutto) perinteisen kylmäuuton sijaan.

 

Turvallisuus ?

15
Muista aina käyttää asianmukaista suojavarustusta.

 

 

 

 

 

Ohjeita yrttipolulle

%d bloggaajaa tykkää tästä: